Recepten met Double Trouble


Heerlijk te combineren met baby back ribs en geduld – Bernd

Klassieke baby back ribs,  4 – 6 personen

Bereidingstijd: 30 min.
Gril tijd: 3-4 uur

Het kruidenmengsel

2 el grof zeezout, 2 el paprikapoeder, 4 tl knoflookvlokken,4 tl chilipoeder, 2 tl versgemalen zware peper, 1 tl gemalen komijn.
4 baby back ribs elke 1000 – 1250 gram

Voor de barbecuesaus

175 ml appelsap, 125 ml ketchup, 3 el appelazijn, 2 tl sojasaus, 1 tl worcestersaus, 1 tl melasse (stroop), 1/2 tl chilipoeder,
1/2 tl knoflook vlokken, 1/4 tl versgemalen zwarte peper.

De kruidensaus

250 ml appelsap, 3 el appelazijn, 2 el boter, 2 el barbecuesaus (zie hierboven)

Hickoryhout (geweekt voor minstens 30 minuten)

Maak als eerste het kruidenmengsel klaar door alle ingrediënten door elkaar te roeren. Verwijder daarna voor een optimale smaak het vlies van de spareribs.
Hierdoor kan de marinade het beste haar werk doen. Zorg ervoor dat je een lage tweezone gloed maakt in de bbq (enkele zone kan natuurlijk ook,
pas toe waar je jezelf het meest zeker bij voelt). Vul een druipbak voor de helft met water en plaats deze in de bbq.
Voeg de helft van het hickory hout toe aan de kolen en plaats de ribben op het rooster op de indirecte warmt met de botzijde naar de gloed toe.
Laat 1 uur roken op een temperatuur van 120 tot 150 graden.

Begin ondertussen met de barbecue- en kruidensaus. Meng de ingrediënten voor de bbq saus en laat een paar minuten koken op een middelhoog vuur. Haal het mengsel van het vuur.

Voor de kruidensaus herhaalt u deze handelingen tot de boter gesmolten is en dan haal je het mengsel van het vuur.

Ga nu verder met het grillen van de ribben. Let wel op dat er voldoende kolen in de bbq zitten, voeg waar nodig kolen toe. Je moet immers nog drie uur grillen.
Voeg het laatste hout toe en bestrijk de ribben met wat kruidensaus. Laat nog 1 uur met gesloten deksel roken op 120 tot 150 graden.

Voeg na deze stap weer verse kolen toe en bestrijk de ribben royaal met kruidensaus. Plaats ze nu met de andere zijde richting de gloed.
De ribben die het minst gaar zijn het meeste richting de gloed en vice versa. Rook nog één uur op 120 tot 150 graden.

Nu na drie uur grillen controleer je voor het eerst de gaarheid, als ze nog niet gaar zijn, laat je ze nog wat langer liggen. De totale griltijd kan zo oplopen tot 4 uur.
Als ze gaar zijn, bestrijk je ze met bbqsaus en leg je ze direct boven de gloed, tot ze knapperig zijn. Haal de ribben van de bbq en laat ze 10-15 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Schenk ondertussen voor jezelf en je gasten een heerlijke Double Trouble in en serveer de ribben met de overgebleven bbqsaus.