Recepten met LE-4


Een perfecte combinatie met onze uiensoep – Emile, De Cerck Beilen

Soepje van Rode ui en LE-4, met een tosti van Friese Nagelkaas, 4 personen

3 grote rode uien, 1 flesje LE-4, 4 dl kippenbouillon, peper en zout en wat bladpeterselie voor de garnering.

6 sneden rustiek witbrood, 6 mooie dikke plakken van de Friese Nagelkaas van Buurvrouw Durkje., boter.

Maak de uien schoon, snijd ze in halve ringen en zweet ze aan met een klontje (room)boter.
Voeg zodra ze glazig zijn de LE-4 toe en laat het vocht iets inkoken. Voeg dan de bouillon toe, laat nog iets
inkoken en breng tenslotte op smaak met peper en zout.

Snijd het witbrood in vierkante plakken en beleg
met de kaas. Plaats de andere boterham bovenop en snijd de boterhammen in driehoeken. Beboter beide
kanten en laat aan beide kanten mooi goudgeel kleuren in een koekenpan of een voorverwarmde oven
op 180 graden.

Garneer vlak voor het opdienen met wat grof gesneden bladpeterselie en serveer met de tosties.

krul-300x84

 

Klassieke stoverij, 6 personen

2 el olijfolie, 800 g rundvlees, 2 grote uiten, 4 wortelen, 1 pastinaak, peper & zout, 1 granny smith,
2 tenen knoflook, 2 el tomatenketchup, 1 el bruine suiker, 1 el azijn, enkele takjes tijm, 2 laurierblaadjes

100 ml runderbouillong, 1 flesje LE-4, 1 bruine boterham, 2 el grove mosterd en 1 el maizena.

Neem een ruime (stoof)pan en verwarm de olijfolie. Snij het rundvlees in ruime blokken (4 cm) en bak het
vlees aan beide kanten mooi bruin.

Snij de uien in grote stukken en laat ze enkele minuten meebakken. Schil ondertussen de wortelen en de
pastinaak, snij ze in grote stukken en voeg ze toe aan de ui. Bestrooi met wat peper en zout en laat stoven.
Schil intussen de appel, snij hem in blokjes en voeg toe aan het stoofvlees.
Doe er de fijgesneden knoflook, tomatenketchup, bruine suiker, azijn, tijm en laurier bij.
Breng het samen met de bouillon aan de kook en blus
daarna af met de LE-4.

Besmeer de boterham met de grove mosterd en leg die op het vlees. Laat de pan met deksel erop 1,5 tot 2
uur zachtjes stoven. De saus kan desgewenst nog wat ingedikt worden met water aangelengde maizena.